torstai 25. lokakuuta 2007

Laitostuminen

Laitostumisella tarkoitetaan yleensä sitä, että joku ihminen tottuu elämään sairaalassa tai jossain vastaavassa kontrolloidussa ympäristössä, niin että hän odottaa saavansa ruokaa säännöllisesti ja paikalla ovat tutut ihmiset ja olo tuntuu mukavalta, eikä ihminen enää halua palata kotiin tai normaalielämään. Laitostumisella tarkoitetaan siis lähinnä sitä, että ihminen sopeutuu elämään laitoksessa.

Laitostuminen sanana voisi kuitenkin tarkoittaa myös sitä, että ihminen alkaa muistuttaa jotain laitosta. Tällaista voisi ehkä tapahtua, jos ihminen viettäisi hyvin paljon aikaa jossain laitoksessa ja omaksuisi sen toimintatavat täydellisesti, niin että hänen persoonallisuutensa ottaisi paljon vaikutteita laitoksesta. Tai ihminen muuten vain kokisi jonkin laitoksen toimintatavat niin läheisiksi, että hän omisi ne omiksi toiminta- ja ajattelutavoikseen. Kenties jostain ihmisestä muuten vain tulisi mieleen jostain muusta syystä jokin laitos.

Millaisia laitokset sitten oikein ovat? Millainen on ihminen joka muistuttaa laitosta? Millä tavoin hän tarkkaan ottaen muistuttaa laitosta? Laitoksissa on kai aina paljon ihmisiä, joilla kaikilla on oma tehtävänsä. Laitokset pyrkivät johonkin päämäärään ja pyrkivät toteuttamaan tuota päämäärää tehokkaasti tai ainakin hyvin. Yksittäinen ihminen ei voi sikäli muistuttaa kovin paljoa laitosta, että yksi ihminen kuitenkin laitosmaisuudessaan vain yksin. Jos ihmisiä olisi monta ja he käyttäytyisivät yhdessä laitosmaisesti, voisi heitä helposti kutsuakin laitokseksi, jos he vain siihen itse suostuisivat. Mutta yksittäistä ihmistä on vaikea kutsua laitokseksi sitä todella tarkoittaen. Tietenkin jos ihminen kärsii voimakkaasta persoonallisuuden jakautumisesta, voisi ehkä katsoa, että yhdessä hänen persoonansa toimisivat laitosmaisesti ja kaikilla persoonallisuuksilla olisi oma tehtävänsä. Tai jotain.

Onko laitosmaista pyrkiä johonkin tiettyyn päämäärään ja toteuttaa tuota päämäärää tehokkaasti ja hyvin? Jos joku vaikka pitää kalastamisesta ja pyrkii kalastamaan paljon isoja ja hyviä kaloja, voisiko häntä sanoa kalastuslaitosmaiseksi?

Entä voiko jonkun ihmisen sanoa muistuttavan vaikka palolaitosta? Jos ihminen vaikka tarkkailee naapurustossa mahdollisia tulipaloja, antaa ihmisille taloturvallisuusohjeita ja tulipalon sattuessa on mukana sammuttamassa. Hän varmaankin omistaisi paljon palotorjuntakalustoa ja olisi koko ajan valmiudessa lähteä sammuttamaan tulipaloa. Ja tietenkin hän yrittäisi olla tehokas tulipalon sammuttaja ja estää tehokkaasti tulipaloja syttymästä. Voisiko tällaista henkilöä kuvailla yhden hengen palolaitokseksi?

Millaisia olisivat sairaalamaiset ihmiset? Postilaitosmaiset ihmiset? Sähkölaitosmaiset ihmiset? Mikä ylipäätään on laitoksen raja? Voiko kiinteistövälitysyritys olla laitos? Millainen olisi kiinteistövälitystoimistoa muistuttava ihminen? Haluanko todella edes tietää? Olisiko minusta mukava tuntea joku todella laitosmainen ihminen? Tunnenkohan jopa jonkun laitosmaisen ihmisen, mutta en ole vain osannut pukea sanoiksi hänen laitosmaisuuttaan?

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen ymmärtänyt, että voimakkaassa persoonallisuuden jakautumisessa nämä eri persoonat eivät toimi yhdessä vaan erikseen. Mutta mikseivätpä ne voisi toimia erikseenkin jonkun tietyn päämäärän saavuttamisen eteen?

Anonyymi kirjoitti...

en taas ymmärrä

sexy kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.