tiistai 20. toukokuuta 2008

Tutut käsitteet uusiokäyttöön uusille tuotteille

Olisipa hienoa olla jossain isossa firmassa ihminen, joka päättää tuotteiden nimistä. Mielellään sellaisen firman, jolta tulisi uusia tuotteita markkinoille paljon laajalla skaalalla, ja ihmiset käyttäisivät tuotteita jatkuvasti sekä keskustelisivat niistä. Esimerkiksi toimisto-ohjelmat, ruoka-ainekset, matkapuhelimet, lääkkeet jne.

Antaisin ehdottomasti tuotteille nimiksi jo olemassa olevia käsitteitä ja nimiä, kuten Riemu, Tuska, Olevaisuus, Seesteisyys, Onni, Ilo, Kauhu, Sateenvarjo, Airo, Rannekello, Kynä, Ikkuna, Jalkalamppu, Suksi. Saisin sairaalloista tyydytystä kun saisin ihmiset keskustelemaan siitä kuinka Riemu ei ole tänään oikein toiminut toivotulla tavalla. Vielä hienompaa olisi kun näiden tuotteiden osat tai ominaisuudet olisi nimetty samaan tyyliin: Sateenvarjon sisältä löytyy Vuoristoja, joita on tarkoitus käyttää Lannoittamalla niitä Onnellisuudella, jolloin lopputuloksena käyttäjä saa Seesteisyyttä.

Oikein valittula tuotenimistöllä voitaisiin tarkoin valituista ohjelmistotuotteista esimerkiksi käydä seuraavanlainen keskustelu:
- "Jänikseni on tänään soutanut liikaa Metsikössä. En saa tarpeeksi Tuskaa Suksilleni. Onko kukaan keksinyt miten Kieltolakeja saisi lisää?"
- "Juu, minun Jänikseni teki jokin aika sitten samaa. Sinun pitää vain asentaa Jänikseen Ämpäri ja täyttää se Olevaisuudella. Silloin Jänis alkaa useammin kosketella Kallioita ja sieltä valuu Tuskaa Munuaisiin."


Tarkemmin ajatellen esimerkiksi jostain vanhuksista keskusteluni normaaleista työasioista jonkun kolleegan kanssa saattaa kuulostaa jo nyt aivan yhtä käsittämättömältä. Enimmäkseen työasioista puhuessani käytän kylläkin heille vieraita termejä. Uskoisin, että käyttämällä tuttuja termejä täysin vieraalla tavalla vaikutus olisi vieläkin tehokkaampi. Todennäköisesti tulevaisuudessa pääsemmekin tähän tilaan. Uusia tuotteita syntyy koko ajan lisää, ja kaikki nimet on lopulta käytettävä. Jo nyt tuntuu että samat kirjain- ja numeroyhdistelmät saattavat olla käytössä vaikka millä eri jutuilla. Xs15 voi aivan yhtä hyvin olla tekstinkäsittelyohjelman tiedostoformaatti, prosessiteollisuuden venttiilityyppi tai vaikkapa uusi kännykkämalli. Ja Xs15 on sentään todella tylsä nimi, joka ei jää kenellään edes mieleen. "Jänis" olisi paljon parempi nimi kännykkämallille tai venttiilille. Se olisi helppo piirtää kaavioihin ja sitä olisi helppo mainostaakin.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sateenvarjoja voi ostaa tavarataloista, sekä muista paikoista missä myydään sateenvarjoja.

kipeeisi kirjoitti...

Tulevaisuudessa voit ehkä ostaa sateelta suojaavia sateenvarjoja, Sateenvarjon, jolla voit liikkua paikasta toiseen, Sateenvarjon jolla voit tuhota hyönteisiä sekä Sateenvarjon, jolla voit liittää Hevosen Ambulanssiin.

Anonyymi kirjoitti...

sateenvarjokännykkä ois upee,varjo toimis samalla satelliitti antennina. sitä voisi ehkäpä kutsua jänikseksi

Anonyymi kirjoitti...

On neidolla munasuojat kun tanssiin hän käy.

sexy kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.